Alternatieve beleggingen zoals fysiek goud zijn steeds meer in trek, vertelt Bart Brands van GoldRepublic in het BI Beleggerscafé. Volgens Brands wordt de rol van goud als onderdeel van een beleggingsportefeuille steeds belangrijker.

Wie een blik werpt op de geopolitieke en macro-economische ontwikkelingen, zou zich als belegger zomaar eens zorgen kunnen gaan maken. Van oorlogsdreiging aan de rand van Europa tot stijgende staatsschulden; de zon schijnt weliswaar op de beurs, maar het weer kan óók omslaan. In het BI Beleggerscafé van 16 mei gingen beursexperts dieper in op onderliggende trends en gaven ze tips hoe je als belegger een robuuste portefeuille samenstelt.

De betekenis van goud

Bart Brands, edelmetaal specialist bij GoldRepublic, benadrukt de waarde van edelmetalen zoals goud in tijden van economische volatiliteit. Met een achtergrond als veiligheidskundige, oprichter van de European Blockchain Foundation en een succesvol (30k +) YouTube-kanaal, onderstreept hij de betekenis van goud.

Volgens Brands biedt goud een solide alternatief voor beleggers die risico’s willen spreiden, vooral als gevolg van de groeiende schuldenberg van overheden. “Steeds meer jonge mensen vinden hun weg naar ons, op zoek naar financiële weerbaarheid.”

GoldRepublic ging in 2010 van start. In de afgelopen 14 jaar wist de goudspecialist maar liefst 55.000 accounthouders te verzamelen, vertelt Brands. Wat hem opvalt is dat de leeftijd van de deelnemers de afgelopen jaren snel daalt. Het beeld van de klassieke 50-plusser die een ton overheeft en daarvan tien procent in fysieke edelmetalen investeert, klopt volgens hem niet meer: “De grootste groep nieuwe accounthouders bij GoldRepublic zijn jonge mensen.”

Goud als bescherming tegen inflatie en schuldenbubbel Een belangrijke reden die investeerders richting alternatieve beleggingen zoals goud drijft, is volgens Brands de “enorme spendeerdrift bij overheden” en de “almaar groeiende schuldenberg”. Op zoek naar meer weerbaarheid is goud dan een logische keuze. “We zien de vraag enorm toenemen.”

Dat goud een steeds belangrijkere positie krijgt als vorm van veilige waardeopslag, maar ook als interessante investering waarvan de waardestijging bescherming biedt tegen inflatie, is volgens Brands het gevolg van een trendbreuk.

Dit keer is het anders

Historisch gezien is er een inverse relatie tussen de rente en de koers van goud. Zakt de economie in, dan gaat de rente omlaag en zet de centrale bank de geldkraan open. “Dan krijg je een enorme hoeveelheid valuta die in de markt wordt gepompt. En dan stijgt de koers van goud.”

Volgt daarna een periode van inflatie, dan reageren centrale banken daar op den duur op met een verkrappend monetair beleid. Door de rente omhoog te gooien wordt de economie weer tot afkoelen gedwongen. De hogere rente maakt sparen weer wat aantrekkelijker en bij een lagere inflatie, stagneert veelal ook de prijs van goud of daalt deze zelfs. “Dat hebben we jaren gezien, maar die relatie is nu verbroken”, zegt Brands.

Hij wijst erop dat centrale banken sinds de tweede helft van 2022 rentes fors hebben opgeschroefd, maar dat tegelijkertijd ook de koers van goud is gestegen. “Dit betekent dat er andere krachten zitten achter de stijging van de goudprijs.” Volgens Brands staan we daarom aan het begin van een periode van een structurele stijging van de waarde van goud.

Benieuwd naar alle inzichten die Bart Brands van GoldRepublic tijdens het BI Beleggerscafé heeft gedeeld? Download dan nu het gratis E-book en doe je voordeel met inzichten en advies van onze financiële experts!

Download het E-book van het BI Beleggerscafé
In dit E-book delen alle financiële experts die deelnamen aan het BI Beleggerscafé hun inzichten en tips voor hoog rendement.

Ebook Beleggerscafe download

Naam(Vereist)
Ik ontvang eens per week de Personal Finance nieuwsbrief en updates van het Beleggerscafé en haar partners*(Vereist)